Werkgeluk vergroten: hoe doe je dat?

Ben je het zat om altijd maar met tegenzin naar je werk te gaan? Veel medewerkers halen geen voldoening uit hun werk en dat is zonde. Een groot deel van je leven breng je namelijk door op de werkvloer. Hoe kun je hard werken leuker maken en meer plezier in je werk hebben?

Van werkdruk naar werkgeluk

Werkgeluk… daar zijn wij Nederlanders eigenlijk veel te nuchter voor. De Nederlandse werknemer werkt omdat er brood op de plank moet komen. Leuke dingen doe je in je vrije tijd. Maar aangezien we het grootste deel van onze tijd werken, is het van groot belang dat ons werk ook een vorm van geluk brengt. Medicum Consult legt in dit artikel uit wat werkgeluk precies is en hoe jij als werkgever het werkgeluk van werknemers kan stimuleren

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is meer dan alleen plezier hebben in het werk wat je doet. Werkgeluk is het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarbij je geprikkeld wordt, waar je enthousiast van wordt en door wordt gemotiveerd.

12 factoren voor werkgeluk

Hoge mate van invloed

De mate van invloed die je werknemer heeft op hoe zijn of haar werkdag eruit ziet, draagt bij aan het werkgeluk. Sommige mensen vinden autonomie erg belangrijk. Werknemers zelf de volgorde van hun werkzaamheden laten bepalen, geeft ze een vorm van vrijheid waar ze gelukkig van worden.

Zorg voor uitdaging in het werk

Een baan waarin alleen simpele klusjes gedaan moeten worden, biedt al snel geen uitdaging meer. Je werknemer zal zich gaan vervelen en kan niet wachten tot hij of zij weer naar huis mag. Worden er alleen hele moeilijke klussen op het bureau gelegd, dan zal hij of zij werkdruk gaan ervaren. Je werknemer kan deze klussen niet naar behoren uitvoeren, wat stress oplevert. Uitdagende werkzaamheden die als gemiddeld lastig worden ervaren, werken het beste voor het werkgeluk.

Zorg voor duidelijke communicatie

Een werknemer die weet wat er van hem of haar verwacht wordt, zal met plezier aan het werk gaan. Vage taakomschrijvingen brengen onzekerheid. Omgaan met onzekerheid is erg lastig. Dit levert stress op. Je werknemer weet namelijk niet wat er moet gebeuren, wat de kans groot maakt dat er iets fout gaat. Dan moet het werk weer opnieuw. Met dat vooruitzicht zal je werknemer de taak maar half doen. Door duidelijk te communiceren over de werkzaamheden kan je werknemer hier vol mee aan de slag en deze taak tot in de puntjes uitwerken.

Zorg voor afwisseling in de werkzaamheden

De hele dag door hetzelfde doen is saai en geestdodend. Dat vindt iedereen. Voldoende afwisseling in de werkzaamheden houden je werknemers alert. Moeilijke klussen af kunnen wisselen met makkelijke taken brengt rustpuntjes in de dag. Zorg voor voldoende afwisseling, maar ook weer niet voor teveel. Teveel van de hak op de tak springen levert onnodig stress op bij je werknemers.

Sociale contacten op de werkvloer

Mensen blijven kuddedieren. Ze voelen zich het meest op hun gemak in een groep waar ze bij passen. Voldoende, prettige sociale contacten op de werkvloer dragen bij aan het werkgeluk. Een goede sfeer tussen collega’s laat de werkdruk dalen. Ook buiten werktijd kun je sociale interacties tussen collega’s stimuleren met borrels en teambuilding uitjes.

Een passend salaris

Het werk kan nog zo leuk zijn, er hoort ook een passend salaris bij. Te lage beloningen zorgen voor ontevredenheid bij de werknemers. Maar te hoge salarissen staan een gezonde doorstroming binnen het bedrijf in de weg. Een passend salaris zorgt voor tevredenheid bij je werknemers en biedt ruimte om te groeien binnen de organisatie.

Veilige werkomgeving

Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt.

Waardering voor het werk

Zoals eerder al genoemd, voelen mensen zich beter en gelukkiger als ze anderen blij kunnen maken. Je waardering uitspreken voor de werkzaamheden van een werknemer is een kleine moeite, maar draagt voor een groot deel bij aan het werkgeluk. Ook de mate waarin de werknemer zelf tevreden is over zijn werk draagt hieraan bij. Geef je werknemers daarom bij voorkeur taken die ze goed af kunnen ronden en geef ze complimenten voor hun werk en inzet. 

Een goede leidinggevende

Ook als leidinggevende draag je bij aan het werkgeluk van je werknemers. De juiste instelling kan het werkgeluk van werknemers laten groeien. Als leidinggevende heb je veel invloed op de gang van zaken op de werkvloer. Door heldere communicatie en goed te luisteren kun je de werknemers faciliteren en ze alles bieden wat ze nodig hebben.

Eerlijke behandeling

Nederlandse werknemers hebben en groot rechtvaardigheidsgevoel. Worden er veranderingen doorgeduwd zonder overleg, dan kan dat iemand tegen de borst stuiten. Vervolgens kunnen de hakken in het zand gaan. Een eerlijke behandeling waarbij werknemers betrokken worden bij beslissingen en op de hoogte worden gehouden van veranderingen, zorgt voor betrokken en gemotiveerde werknemers.

Een baan waarin je werknemer zijn of haar kwaliteiten kan laten zien, maakt gelukkig. Zorg er daarom voor dat je de sterke en zwakke punten kent van elke werknemer. Maak vervolgens gebruik van de kwaliteiten van je werknemers. Daarmee verhoog je niet alleen de productiviteit, maar ook het werkgeluk.

Vastzitten op een plek zonder doorgroeimogelijkheden, is voor veel werknemers een reden om naar een andere baan uit te kijken. Persoonlijke groei is belangrijk voor mensen. Cursussen, trainingen en opleidingen aanbieden, zorgt ervoor dat je werknemers kunnen groeien binnen het bedrijf. Deze mogelijkheden zorgen voor meer werkgeluk.

Wil je aan de slag met werkgeluk in je bedrijf, of wil je werken aan je eigen werkgeluk? Medicum Consult helpt werknemers en werkgevers bij het stimuleren van werkgeluk. Neem contact met ons op voor meer informatie.
info@medicumconsult.nl

Bedrijfsarts in opleiding (regio Zuid-Limburg)

Momenteel ben je (basis)arts, huisarts of je bent al specialist in een ander vakgebied, maar je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Als bedrijfsarts in opleiding krijg je veel verantwoordelijkheid om eigen klanten te adviseren en tegelijkertijd werk je veel samen met deskundige collega’s.

Lees meer »

Wij zijn op zoek naar een bedrijfsarts!

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste bedrijfsarts die ons team – parttime of fulltime – wil komen versterken. Als bedrijfsarts bij Medicum Consult heb je een veelzijdige baan en veel zelfregie. Je bent werkzaam in de bedrijfsgeneeskunde in de breedste zin.

Lees meer »