Werkende Nederlander streeft naar een betere balans tussen werk en privé

Bijna een derde van de werkende Nederlanders hoopt in het nieuwe jaar de verhouding tussen werken en privé meer in balans te krijgen. Mensen willen in het nieuwe jaar vaker een pauze nemen als ze thuiswerken, de eigen werkplek beter inrichten en meer tijd vrij maken voor het sporten. Daarnaast is driekwart van de ondervraagden van mening dat vanuit huis werken een blijvertje is in 2021. Dit zijn de meest in het oog springende resultaten van het jaarlijkse grote Nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank.


Hoe anders zagen de voornemens eruit toen BeFrank een jaar geleden eenzelfde onderzoek uitvoerde. Toen wilde de werkende Nederlander vooral in zichzelf investeren met cursussen en trainingen. Daarnaast stond, net als dit jaar, een betere balans aanbrengen tussen werk en privé op het lijstje van goede voornemens. Alleen, toen kon niemand nog vermoeden dat voor velen thuiswerken zo belangrijk zou worden. Waardoor de scheiding met het privéleven veel vager werd. Het streven naar een betere balans is gegroeid van 25% naar 30% voor het komend jaar. Dit komt doordat veel mensen zich enorm hebben moeten aanpassen. Van de ene op de andere dag werd thuiswerken de norm. Maar thuiswerken blijkt goed te bevallen en het voornemen om meer thuis te werken is gestegen van 12% naar 17%.


Gezonder leven, vaker een break, meer sociale contacten
Het onderzoek toont aan dat de trend onder werkenden om gezonder te gaan leven op het werk doorzet. Ruim een vijfde van de ondervraagden wil daar volgend jaar werk van maken. Van de mensen die al thuiswerkten in 2020 wil ruim 40% meer tijd reserveren voor extra beweging en sporten. En ruim een derde van hen wil thuis vaker een break nemen om even los te komen van het werk. “Stuk voor stuk bemoedigende resultaten. Meer dan ooit is gezond blijven belangrijk, want het incasseringsvermogen van iedereen wordt nu maximaal op de proef gesteld.”
Dat ook de wens naar meer tijd voor sociale contacten steeg, van 15% naar 19%, sluit goed aan bij nog meer aandacht voor de gezondheid. “Wij stimuleren mensen om financieel, mentaal en fysiek fit te blijven. Een goed sociaal netwerk heeft een gunstig effect op de gezondheid. Ik hoop dan ook van harte dat iedereen daarin slaagt in deze tijden”, aldus Rhebergen van BeFrank.

Aandacht voor duurzaamheid verder toegenomen
In het jaar waarin voor de meeste mensen de wereld behoorlijk op zijn kop ging staan, neemt de aandacht voor duurzaamheid onverminderd toe. Inmiddels vindt 55% van de ondervraagden het belangrijk dat de organisatie waar men werkzaam is, zich inzet voor een duurzame bedrijfsvoering. Hetzelfde percentage oordeelt dat de organisatie waarvoor men werkt duurzamer functioneert dan 5 jaar geleden. Vorig jaar was dat net iets meer dan 46%. En ruim 70% van de ondervraagden hecht eraan dat zijn of haar baan betekenisvol is en waarde toevoegt aan de maatschappij.

Hoe zien de voornemens voor 2021 eruit wat betreft thuiswerken?

⊳ Ruim 20% wil de thuiswerkplek gezelliger inrichten.

⊳ 27% wil de thuiswerkplek beter inrichten door te letten op o.a. zithouding, verlichting, comfort.

⊳ 10% wil zich in 2021 nog meer op het werk focussen en geen huishoudelijke klusjes tussendoor doen.

Benieuwd hoe jij thuiswerken zo prettig mogelijk kan maken voor jezelf of voor je werknemers? In onderstaand artikel geven wij tips over hoe je thuiswerken gezond, productief én leuk kan houden!
https://medicumconsult.nl/thuiswerken-is-weer-de-norm-zo-sla-jij-je-erdoorheen/


Bron: BeFrank

Werkgeluk vergroten: hoe doe je dat?

Werkgeluk… daar zijn wij Nederlanders eigenlijk veel te nuchter voor. De Nederlandse werknemer werkt omdat er brood op de plank moet komen. Leuke dingen doe je in je vrije tijd. Maar aangezien we het grootste deel van onze tijd werken, is het van groot belang dat ons werk ook een vorm van geluk brengt.

Lees meer »

Discriminatie op de werkvloer

Discriminatie is bij de wet verboden. Sinds 2009 is het verbod op discriminatie ook in de Arbowet opgenomen. Toch krijgen werknemers nog vaak te maken met discriminerend gedrag van leidinggevenden en collega’s. Het verschijnsel discriminatie op het werk kent verschillende vormen: van flauwe grappen en pesterijen tot regelrechte achterstelling op basis van bijvoorbeeld ras…

Lees meer »