Hoe productief thuiswerken? Zo pak je het aan!

Ondanks een geleidelijke versoepeling van de corona maatregelen, zijn we mogelijk nog voor langere tijd op thuiswerken aangewezen. Voor de corona crisis voelde een dagje thuiswerken voor velen als volop genieten, maar nu we met z’n allen aan huis gekluisterd zitten, voelt dat toch anders. Thuiswerken vraagt om discipline en planning en het kunnen scheiden van werk- en privézaken. Voor sommigen is dat even wennen en omschakelen; geen collega’s voor extra motivatie en gezelligheid en concentratie dat op de proef wordt gesteld door een andere omgeving – vooral wanneer er ook nog kinderen thuis aanwezig zijn. Toch wil je graag zo productief en prettig mogelijk thuiswerken. Medicum Consult geeft daarom 8 tips om thuiswerken het beste aan te pakken.


Tip 1: Maak je eigen werkplek
Creëer ergens in huis een vaste werkplek. Zorg dat je je er prettig voelt en dat je er graag bent. Richt je werkplek ook in zoals een echt kantoor met een bureau en een comfortabele bureaustoel en houd alle bureauspullen binnen handbereik. Helemaal handig is een werkplek die je kunt afsluiten. Zodat werk ook echt werk blijft, wanneer je na een dag werken de deur dichttrekt.


Tip 2: Sta elke dag op tijd op
Als je de neiging hebt om op je thuiswerkdag lekker een uurtje (of twee, of drie…) te blijven liggen, doe dit niet! Routine is enorm belangrijk voor je energieniveau en productiviteit, dus probeer altijd rond dezelfde tijd uit bed te stappen.


Tip 3: Kleed je aan
Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Ruil je pyjama of huispak dan in voor werkkleding. Kleed je alsof je naar kantoor gaat. Dat maakt mentaal een heel verschil: zo maak je makkelijker de mentale klik tussen thuis en werk.


Tip 4: Vergeet beslist niet te ontbijten
Een goed begin is het halve werk! Want een stevig ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed thuis te werken. Dit klinkt logisch, maar bij veel mensen schiet deze gewoonte er bij in als je ineens een dag thuis moeten werken.


Tip 5: Houd je aan de routine van op kantoor
Werk thuis zoals je op kantoor werkt: volg de dagindeling van op kantoor. Je werkt, neemt een pauze, werkt weer verder, gaat lunchen… Op die manier kan je thuis heel wat werk verzetten en heel productief zijn.


Tip 6: Neem een echte pauze
Ga in je pauze buiten een wandeling maken. Frisse lucht doet een mens altijd goed. Ook belangrijk: bereid je lunch alvast voor en zorg dat je koelkast gevuld is. Zo hoef je tijdens je pauze niet naar de supermarkt.


Tip 7: Maak goede en duidelijke afspraken met je huisgenoten
Als je samenwoont met anderen is het van groot belang dat je duidelijke afspraken met hen maakt over je werktijden en over wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Geef aan je huisgenoten aan hoe lang je werkt, wanneer je pauzes neemt en laat weten of zij je mogen storen en wanneer. Uiteraard kun je een pauze nemen samen met je gezin, of samen met hen eten; daar heeft iedereen wat aan en voor jou is het een leuke onderbreking van het werk.


Tip 8: Stop op tijd
Ben je niet meer tevreden met de resultaten of ben je moe? Probeer dan op tijd te stoppen, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig kan beginnen. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je te lang doorwerkt. Maak de dagen niet te lang, en hou je aan de vooraf vastgestelde uren.