Criminelen maken misbruik van de coronacrisis!

Mondkapjes die nooit worden geleverd, antibacteriële bankpassen – zogenaamd uit naam van banken - en afpersingsmails waarin mensen worden bedreigd met een coronabesmetting. Met deze nieuwe vormen van oplichting proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis.

Inspelen op angstgevoelens
De politie en de Fraudehelpdesk hebben gesignaleerd dat er veelvuldig misbruikt wordt gemaakt van het coronavirus om mensen geld afhandig te maken. Er zijn talloze slinkse trucs die bedoeld zijn om in te spelen op angstgevoelens van mensen tijdens deze pandemie. Zo gaan er e-mails rond met kwaadaardige software en via WhatsApp wordt zogenaamd een uitkering aangeboden aan mensen die zonder werk zitten als gevolg van de coronacrisis. In werkelijkheid proberen oplichters zo vertrouwelijke bankgegevens te achterhalen. Ook zijn gevallen bekend waarin criminelen zich 'aanbieden' als boodschappenhulp voor ouderen. Er wordt aangeraden altijd voorzichtig d.w.z. met een gezonde dosis achterdocht met dit soort aanbieders om te gaan. Vraag daarom altijd om een identiteitsbewijs of referenties die u kunt nabellen.

Tv campagne
De Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland waarschuwt mensen tegen criminelen die uit zijn op geld en hierbij corona als smoes gebruiken. Daarom hebben zij een tv spot gemaakt met de boodschap ‘Anti-bacteriële pas? Trap er niet in!’ De boodschap sluit aan bij de lopende campagne ‘Veilig Bankieren’ van de gezamenlijke banken.

Valse websites
Let in het bijzonder op als u mails/sms/WhatsApp berichten ontvangt met de woorden ‘Coronavirus’, ‘COVID-19’, ‘RIVM’ of ‘World Health Organisation (WHO). Dit zijn veelgebruikte termen die criminelen gebruiken om uw aandacht te trekken en u aan te sporen om uw bank inloggegevens in te vullen via links die leiden naar valse websites. Neem bij twijfel daarom altijd contact op met de bank en vraag om advies.

Wees gewaarschuwd en houd deze belangrijke regels altijd in uw achterhoofd:

• Houd uw beveiligingscodes geheim;
• Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt;
• Een echte bank zal u nooit per e-mail of SMS vragen om:
o uw wachtwoorden, pincodes en andere beveiligingscodes;
o via een hyperlink naar een website te gaan die om uw beveiligingscodes vraagt;
o (een kopie van) uw betaalpas, creditkaart of inlogapparaat op te sturen;
o een nieuwe betaalkaart of inlogapparaat wordt automatisch toegestuurd naar uw woonadres;
o een oude betaalkaart kunt u doorknippen, dwars door de vergulde betaalchip, en weggooien;
o banken vragen nooit een oude betaalkaart of inlogapparaat op te sturen om te laten recyclen.