Heeft u ooit een carrière overwogen als bedrijfsarts? Dit zou zo maar eens de volgende stap in uw loopbaan kunnen zijn. Er is namelijk veel vraag naar bedrijfsartsen, omdat een groot deel van de huidige bezetting afvloeit vanwege vergrijzing. Dit creëert kansen voor een nieuwe generatie artsen.

 

Als bedrijfsarts heeft u een bijzonder veelzijdige baan. U bent niet alleen bezig met klachten van mensen. Sterker nog, een groot deel van uw tijd bent u bezig met verzuimbegeleiding, preventie en voorlichting. Na het lezen van dit blogartikel over de voordelen van een carrière als bedrijfsarts, kunt u bepalen of zo’n carrière iets voor u is.

1. Afwisselend werk
U bent dagelijks actief op veel verschillende fronten. Voor welke opdrachtgever u ook werkt, de meest uiteenlopende klachten, ziektes en aandoeningen komen voorbij. Ook werkt u op meerdere niveaus en in verschillende krachtenvelden. U heeft persoonlijk contact met zowel de mensen op de werkvloer als met leden van de directie. U heeft overleg met huisartsen en medisch specialisten. Daarnaast is er veel ruimte voor eigen initiatief binnen medische, sociale, juridische en bedrijfseconomische spelregels.

2. U heeft veel vrijheid
Als bedrijfsarts bepaalt u zelf hoe u uw dag indeelt. U werkt doorgaans voornamelijk tijdens kantooruren. Van nacht- of weekenddiensten is zelden sprake. Of u nu in loondienst werkt, of als zelfstandig bedrijfsarts gaat werken, u bepaalt zelf uw werk-privé balans. Ook naar medewerkers toe heeft u vrijheid om te handelen. U bepaalt in overleg met de persoon die voor u zit wat voor hem of haar het beste werkt, zodat hij of zij écht geholpen wordt.

3. U blijft uzelf ontwikkelen
Als bedrijfsarts blijft u in beweging. U blijft uzelf continu ontwikkelen. Op welk vlak en in welke richting bepaalt u helemaal zelf. Wordt u een expert op een specifiek onderwerp of gaat u uzelf ontwikkelen als specialist in een specifieke sector of bedrijfstak. Wenst u uw werk praktisch te benaderen, of bent u meer een onderzoeker? Gaat u aan de slag bij een grote organisatie of juist liever een klein bedrijf. Gaat uw voorkeur uit naar een preventieve of juist curatieve aanpak?

4. U levert een bijdrage aan het werkgeluk 
Werk speelt een belangrijke rol in de levens van mensen. Men werkt immers doorgaans een derde deel van de dag. Als mensen thuis zitten, niet goed functioneren of niet lekker in hun vel zitten op hun werk, dan heeft dit grote effecten op iemands gesteldheid. U draagt dus in brede zin bij aan het werkgeluk van de medewerkers in het bedrijf. Daarnaast bevordert u natuurlijk de inzetbaarheid van medewerkers, tot aan hun pensioen. Als bedrijfsarts heeft u een grote impact op mens en bedrijf.

5. U heeft een uitstekend toekomstperspectief
Er is een grote vraag naar bedrijfsartsen. Vanwege de uitstroom van bedrijfsartsen die met pensioen gaan, zijn er op dit moment nauwelijks nieuwe mensen te vinden. Dit betekent dat u als bedrijfsarts kunt rekenen op een uitstekend salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorlopig zal deze krapte op de arbeidsmarkt nog wel even aanhouden. Al met al dus een zeer rooskleurig toekomstperspectief.

6. Bij Medicum Consult maakt u deel uit van een team
Wanneer u bedrijfsarts bent bij Medicum Consult werkt u weliswaar zelfstandig, maar u bent ook onderdeel van het team. Doorgaans wordt het door collega’s als prettig ervaren om open en gelijkwaardig contact met andere bedrijfsartsen te onderhouden. Zeker voor de jongere generatie bedrijfsartsen is een klankbord tijdens periodieke meetings een waardevolle aanvulling.

Bedrijfsarts bij Medicum Consult. Iets voor u?
Ben u geïnteresseerd geraakt door de genoemde argumenten? Wil u meer weten? Neem dan gerust eens contact op met Medicum Consult voor meer informatie of een kennismakingsgesprek. Luc Heerkens vertelt u graag meer over de mogelijkheden tot het volgen van een opleiding. Medicum Consult is een maatschap van 14 bedrijfsartsen en is actief in het zuiden van het land.